Ens apreten

Encara no hem recorregut la meitat d’aquest 2012 i ja hi ha qui el qualifica d’annus horribilis, recordant la cèlebre expressió d’Isabel II d’Anglaterra el 1992. La crisi segueix sense remetre o, més aviat, segueix enviant més i més persones al carrer mitjançant els comiats i els desnonaments.

Cap mesura del Govern sembla ser efectiva, sinó que ens segueixen omplint de retallades –fins l’estiu, han avisat- i ens fan propers cada cop més a la pobresa. Per mostra un botó: l’augment del nombre d’alumnes per aula (que podria ser a primària i secundària fins un 20% més que l’actual), ens fa perdre directament llocs en l’Índex de Desenvolupament Humà.

Però és clar, el desenvolupament humà, aquell que mesura la riquesa més enllà de l’economia i valora coses com ara el percentatge del PIB que es gasta en educació o en sanitat, la taxa de matriculació escolar o l’esperança de vida, aquest interessa menys. En l’últim informe publicat pel PNUD estàvem en el lloc número 23 de desenvolupament humà, però dins de quatre anys de ben segur que haurem descendit posicions.

Interessa el desenvolupament econòmic i la resta és prescindible. Interessa defensar les transnacionals, no les persones, encara que les nostres empreses siguin responsables de la despulla i el robatori de terres i recursos naturals en els països empobrits del sud. D’aquesta manera, en temes com ara l’expropiació de YPF, tots dos partits majoritaris es posen d’acord, per descomptat, per defensar els interessos de Repsol. Però no es posen d’acord en defensar les persones que en el nostre país pateixen de forma aguda els efectes de la crisi.

En aquest escenari volem seguir apostant per l’esperança, per teixir xarxes de solidaritat i ajuda mútua, per seguir construint en moments difícils, com proposa Jaime Atienza, a la seva columna d’aquest número d’alandar. Amb més fermesa que mai ens aferrem a allò que escrigué Sant Pau a la comunitat de Corintia: “Ens apreten per totes bandes, però no ens aixafen”. I seguim caminant.

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *