Una forma de rescatar el valor social dels diners

  • por

pag14_movimientos2_web-17.jpgDos quarts de set de la tarda d’un dijous de novembre. A la seu madrilenya de Setem es reuneixen 37 persones, convocades pel Grup d’Iniciativa Territorial (GIT) Zona Centre de Fiare Banca Etica, que, des del passat 1 d’octubre, s’ha convertit en el primer banc ètic de base cooperativa que opera a Espanya. Quelcom segurament impensable fa molt pocs anys. De fet, aquesta aposta començà a tenir cos fa més d’una dècada amb el Projecte Fiare, actuant com a agent de Banca Popolare Etica, una cooperativa de crèdit italiana, la seu de la qual està a Pàdua i que donà les seves primeres passes el 1998, amb un objectiu fonamental: rescatar el valor social dels diners.

El Projecte Fiare neix al nostre país el 2003, una mica abans que es produeixi el crac de la banca tradicional, que ha hagut de ser rescatada amb l’aportació d’uns 100.000 milions d’euros pel “papà” Estat, tot i que la política neoliberal que inunda la immensa majoria dels països del cridat món desenvolupat no creu en ell i intenta que cada dia sigui més petit, amb aquesta gran mentida que diu que el “mercat ho regula tot”, engegada per Ronald Reagan i Margaret Thatcher. Els socis, persones físiques o jurídiques, aporten una quantitat mínima de 300 euros -les primeres- i 600 euros les segones. Cap soci pot superar l’1% del capital social.

Exercici de coherència

Què porta a una persona a fer-se sòcia de Fiare? En el seu cas, Jesús Sanz, professor d’Antropologia Social a la Universitat Complutense, assenyala que “es tracta d’un exercici de coherència. Quan parlem en clau de consum responsable gairebé sempre parlem de comerç just, però molt poques vegades de les inversions o els estalvis. Crec que el dia que algú en un banc, enlloc de preguntar quant em renta, pregunti què s’està fent amb els meus diners, potser les coses canvien”.

L’operativitat del Projecte Fiare no era fàcil, ja que, en definitiva, es tractava d’un “agent” d’un banc italià. La transparència i la pròpia dinàmica de les operacions exigien una sèrie de llargs tràmits. Després de moltes gestions i no poc paperam, el passat mes de juliol el Banc d’Espanya concedí a Fiare Banca Etica la inscripció al registre d’Entitats Financeres, on apareix amb el número 1150.

-	Varios miembros de los Grupos de Iniciativa Territorial de Fiare de Andalucía y Extremadura en la nueva sede.Com es diu més amunt, el passat 1 d’octubre s’obre una nova fase en aquest procés de banca ètica, amb l’obertura a Bilbao d’una oficina, de manera que ja ofereix els habituals serveis d’estalvi, com ara comptes corrents, targetes de crèdit (a partir de principis del 2015). És veritat que el procés està una mica retrassat respecte al previst, ja que hi ha hagut alguns incidents en el procés de “migració” de productes d’Itàlia a Espanya, així com l’adaptació al sistema informàtic, que és el mateix de les caixes rurals. Per això s’ha d’esperar a gener del 2015 per a fer-se’n client sense ser soci de l’entitat. Així mateix, és possible rebre sol·licituds de crèdit, però en aquests moments es dóna prioritat als actuals clients i socis.

A l’apartat creditici és important destacar que tot préstec comporta, a més de l’estudi econòmic (que el fan els tècnics) una avaluació ètico-social, per la què existeix una comissió formada per socis voluntaris escollits en assemblea. En aquesta avaluació es tenen en compte paràmetres com ara els salaris, l’equitat de gènere, respecte mediambiental, etc. dels projectes presentats. Es dóna la circumstància que Fiare Banca Etica publica online els préstecs concedits a persones jurídiques. És una manera de fer visibles principis com ara la transparència i la participació, que van en l’ADN de l’organització. Per a Jesús Sanz, “aquest caràcter reticular d’anar avançant junts és el principal instrument de control, sabent que formem part del mateix, de manera que es crea una espècie de complicitat entre estalviadors i inversors. Cada soci pot ser un més en la presa de decisions dins d’un instrument financer que pertany a tots. Crec que estem en el moment de reivindicar una banca de proximitat que compleixi una funció social”.

Convenciment propi

Les xarxes socials i el boca-orella han funcionat de manera exponencial, ja que en el primer mes es van rebre més de 300 correus de persones i entitats demanant informació, segons pot llegir-se a la web de Fiare. En aquests moments, Espanya compta amb uns 5.300 socis i sòcies, amb una aportació de més de cinc milions d’euros. A la reunió del GIT Zona Centre s’informa que en aquesta àrea, en l’últim mes, s’han donat d’alta com a socis cinc persones físiques i una jurídica.

Però es té molt clar que no s’ha de captar clients a qualsevol preu, sinó que aquests han d’arribar pel propi convenciment. El ritme de creixement l’anirà marcant, segurament, l’avanç dels moviments socials que van assentant-se al nostre país. Per al professor de la Complutense, “només es pot donar un canvi si els moviments socials acompanyen amb altres iniciatives, amb altres horitzons de valors, que vagin més enllà del mercat, la maquinització, el lucre, l’especulació…, que mostrin que hi ha una altra manera de fer les coses. Crec que, en aquest sentit, és súper important que vagin mostrant-se alternatives en les què la banca, els estalvis i la inversió ètica juguen un paper fonamental”.

En aquest apartat es vol destacar també que la fidelitat de la clientela està per sobre de la quantitat. I com a mostra una dada: mentre a la banca comercial la morositat supera el 13%, a la banca ètica amb prou feines és del 2%, segons l’estadística italiana, ja que a Espanya encara no existeix. La confiança i la transparència és el valor afegit respecte al mercat.

Un altre punt destacable és que el banc ètic no reparteix dividends del capital social. Els beneficis es destinen a tant a reforçar el capital com a donar suport a l’economia social, fonamentada en quatre àmbits: inserció laboral i social; projectes vinculats al comerç just; projectes relacionats amb la sostenibilitat del territori i propostes relacionades amb l’educació i la cultura. La confiança i la transparència són el valor afegit respecte al mercat.

La reunió arriba a la seva fi amb una crida per a què els socis i sòcies participin de manera voluntària a les diferents comissions. L’estructura de Fiare Banca Etica es manté gràcies a la feina de moltes persones anònimes. Elles fan possible que la utopia d’un món més just estigui una mica més a prop.

Per a més informació:
info@fiarebancaetica.coop
www.fiarebancaetica.coop
Tel. 944 15 34 96

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *