El perill de les dicotomies i els mitjans de comunicació

pag14_movimientos1_web-22.jpgVivim en una societat plena de dicotomies: dia-nit, dalt-baix, blanc-negre. Tenim un sistema binari que ens diu que només podem expressar-nos en dues formes: home-dona, heterosexual-homosexual. Les dicotomies i els sistemes binaris estan tan arrelats en la nostra societat que, fins i tot, travessen altres aspectes. I tots ens hem hagut d’enfrontar a ells (perdedor-guanyador, mala mare-bona mare, puta-santa). Jo també he hagut de fer-li front a un en particular i això em va portar a enfrontar-me a altres dicotomies. Tinc càncer i la dicotomia que he hagut d’enfrontar és sana-malalta.

Després de la meva primera quimioteràpia em va caure el pèl. Tot el pèl. No tenia pèl, celles, ni pestanyes. Gens de pèl. Jo continuava treballant tot i els efectes secundaris derivats de la químio. És aquí quan el meu dilema va començar. Jo volia ser vista com una persona sana. Lamentablement en la nostra societat no hi ha la imatge d’una persona sana. El sistema binari només ens ofereix dues opcions: home-dona. I jo volia estar a la caixa de «dona sana».

Cada dia, abans d’anar a la feina, tenia la meva sessió de drag queen: perruca, pestanyes postisses, dibuixar les meves celles, posar-me un munt de maquillatge. Fins i tot les galtes tenien color, tot i que a l’hivern la majoria de gent tingui la pell pàl·lida. Els meus companys i companyes de feina em deien «Quin goig que fas!», «Et veus millor que mai, qui diria que estàs malalta?». No sabia com prendre’m els comentaris però me’n sentia orgullosa. Tant la gent que sabia que estava malalta com la que no, em veia com una persona sana. Una dona sana. Una dona normal. Havia fet una bona feina. No obstant això, quan arribava a casa em treia la perruca, les pestanyes, el maquillatge… Ja no havia de fingir. Com a dona sana no podia queixar-me pels efectes secundaris de la químio. Però a casa meva ja no havia de fingir.

Un dia em vaig situar davant del mirall, estava completament calba i em vaig preguntar per què estava actuant, per què m’estava fent passar per sana. Ho feia per mi? Pels altres? Què em preocupava? Haver d’explicar als altres la meva malaltia? (Bé, prefereixo dir “la meva situació” en lloc de “malaltia”, perquè jo estic lluitant contra una malaltia) Per què estava actuant? Tenia por que la gent pensés que em moriria? O era jo qui tenia por de pensar que podia morir? Potser em preocupaven totes aquestes coses juntes.

En aquell moment no vaig adonar-me que tenia diferents opcions. Podria haver dit altres coses a les persones que tenia al voltant. Podria haver estat més positiva. Per exemple podria haver dit «No vull ser calba però decideixo no fer servir perruca perquè no m’agrada». Podria haver explicat la meva experiència meravellosa de dutxar-me sense pèl. La sensació a la pell del cap és indescriptible. El meu cap, que ha tingut pèl des que vaig néixer, per primera vegada tenia contacte directe amb l’aigua. També podria haver dit una frase que sempre m’hagués agradat dir però que mai vaig tenir el valor de dir: «Si us plau, mireu-me com a una persona, només com una persona. Per un moment, oblida que tinc càncer «.

Haver dit això podria haver estalviat molt de temps. Temps que vaig fer servir per preparar la meva màscara, temps que vaig passar preocupada per si s’adonaven que estava malalta, que estava «actuant» com a sana. Tot aquest temps que vaig estar nerviosa perquè vaig pensar que la meva perruca o les meves pestanyes falses caurien. Dir la veritat, la meva veritat, em podria haver estalviat molt de temps.

pag14_movimientos2_web-18.jpgAl març vaig tenir una mastectomia. Abans de l’operació els metges em van parlar de com seria la reconstrucció. Tot i que es realitzaria en dos anys ja em van informar sobre les meves opcions d’implants i de cirurgies. Sóc una dona i m’ofereixen un pit. Jo no sé si vull un pit. Vull dir, no vull repetir la situació que vaig tenir amb la químio. Per què hauria de voler tenir un pit fals? És problema ser una dona amb un sol pit? És un problema per a la societat o per a mi? La gent em voldrà o acceptarà menys si tinc només un pit? I en el cas que fos veritat, vull estar envoltada de gent que només m’accepta perquè tinc dos pits?

Tot això em va fer repensar com vivim les dicotomies, com ens limiten els sistemes binaris. La meva lluita era contra el dilema de malalta-sana, però també dona-home i masculí-femení, perquè estan relacionats. Però, d’on em venia aquesta lluita? D’on havia tret la idea que només tinc dues opcions, que només es pot escollir entre blanc i negre?

L’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie va fer una presentació titulada El perill de l’única història, en la qual esmenta que el perill de l’única història «és que crea estereotips, i el problema amb els estereotips no és que no siguin veritat sinó que són incomplets. Converteixen l’única història en absoluta». I no hi ha una única història. N’hi ha moltes i necessitem sentir-les.

Els que treballem en els mitjans sovint diem «Si no apareix en els mitjans de comunicació llavors és que no existeix». Això succeeix amb les guerres o altres successos. La gent no sap que existeixen fins que els veuen en els mitjans de comunicació. Moltes persones van pensar que no podia haver un president negre fins que van veure que era possible. Molts no sabien el que significava ser una família homosexual fins que van veure Modern Family, altres van saber de la vida de les lesbianes amb la sèrie L-World.

Una altra frase que també fem servir els que treballem per trencar els estereotips en els mitjans de comunicació és «No pots ser el que no veus». Moltes nenes no sabien que podien ser presidentes, astronautes, jugadores de futbol, etc., fins que ho van veure en els mitjans, fins que van veure pel·lícules, sèries i notícies, entre d’altres, que van mostrar a dones en aquests sectors. Moltes persones no van saber que els gèneres podien fluctuar fins que van veure a Conchita Wurst guanyar Eurovisió.

Això va fer adonar-me que no em vaig atrevir a mostrar-me calba perquè no havia vist a una dona calba en públic. Cap sèrie o publicitat ha mostrat a dones calbes com a dones amb poder. I el mateix passa amb la mastectomia. No he vist a dones amb un sol pit, a maniquins amb un sol pit, sostenidors per a un sol pit. Quan no veus aquestes persones o aquestes realitats penses que no existeixen. Et qüestiones el que és normal i el que no ho és. Fa que vulguis situar-te en una caixa per existir, fa que renunciïs al que ets per tal d’encaixar en una caixa. Aquest és el perill de les dicotomies i dels sistemes binaris, que fan negar-te qui ets per por de no encaixar en una de totes dues caixes que t’ofereix la societat.

Les dicotomies i els sistemes binaris són sistemes imposats que, de vegades, ens treuen llibertat. Afortunadament això està canviant perquè hi ha persones que s’estan negant a encaixar en aquestes caixes, perquè estan creant-ne de noves o perquè estan navegant entre elles. La revolució més gran és ser tu mateixa o tu mateix. És oblidar-te que només existeixes en les caixes i donar-te el permís d’existir com vulguis. No només et farà més feliç sinó que obrirà el camí per a les altres persones que vénen.

Autoría

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *